Beleggen voor beginnersIk zal je niet iets nieuws vertellen als ik je vertel dat de wereld van beleggen een mijnenveld kan zijn als jij niet weet wat je doet.

Een paar flinke misstappen zijn genoeg om in een klap duizenden euro’s te verliezen. Maar je snapt hem al: veel van deze fouten zijn eenvoudig te voorkomen.

En wel door je goed te verdiepen in dat waar je mee bezig bent. Leer beleggen voor beginners voordat je met echt geld begint.

Een van de gevaarlijkste beslissingen die jij nu kunt maken is door overhaast te beginnen met beleggen voor beginners. Je bent niet voor niets een beginner.

En het meest onverstandige wat jij nu kunt doen is de fouten van een beginner maken.

In dit artikel leg ik je de basis van beleggen uit. Ik leg voornamelijk de aandacht op de denkwijze hierachter en de beperking van risico’s.

Tot slot licht ik je toe waarom ik niet beleg. En hoe ik dan wel mijn geld verdien.

 

Rationeel versus emotioneel

Om te kunnen begrijpen hoe beginners veelal het slachtoffer zullen zijn van de eigen onkunde, kunnen we het best direct beginnen met het kijken naar het grote verschil tussen de prof en het groentje.

Deze termen komen voor jou mogelijk als beledigend over. Maar dit is precies hoe jij wordt bekeken door de ervaren belegger.

Hoe eerder jij de denkwijze van een ervaren belegger begrijpt, hoe eerder jij klaar bent met het beleggen voor beginners.

Het grootste verschil tussen beginnende en ervaren beleggers is de mindset. Een ervaren belegger zal zo veel mogelijk rationele keuzes willen maken en emoties minimaliseren.

Een beginnende belegger doet vaak juist het tegenovergestelde. In veel gevallen gaat de beginner namelijk op de emoties af.

De gevolgen hiervan zijn vrijwel altijd niet in jouw voordeel. Je houdt meestal een bepaalde positie te lang of te kort vast.

Simpelweg doordat je geen duidelijke rationele regels hebt waar jij je aan kunt houden.

Een professionele rationele belegger zal altijd bij een bepaalde daling of stijging onder specifieke omstandigheden een actie verrichten. Dit kan zowel kopen, verkopen of holden zijn.

Er moeten dus specifieke regels worden gemaakt op basis waarvan jij je keuzes maakt. En de beste manier om hier meer over te leren is door je meer te verdiepen in strategieën op de beurs. Denk hierbij aan profit/loss strategieën of trailing stops.

Want als jij ook maar enigszins winstgevend wil zijn met beleggen, zal je moeten leren emoties te minimaliseren.

Bij iedere keuze die je maakt zal jij je moeten baseren op de inhoud. Niet op hoeveel je van je geld of bepaald aandeel houdt.

In veel gevallen zal het straks beter zijn om je verlies te nemen en te wachten op een beter kans. Je verliezen najagen is een van de meest emotionele acties (en gevaarlijke) die jij kunt doen.

Dit loopt vrijwel altijd uit op een hoger verlies. En dat is niet waarom jij als beginner wilt beleggen.

beleggen man pijl stijgend

Neem je tijd en verwacht geen snelle winsten

Beleggen op verantwoorde schaal zal alleen mogelijk zijn als jij bereid bent om de tijd te nemen voordat je winst gaat maken.

Alhoewel beleggers steeds minder lang aandelen vasthouden, betekent dit niet dat zij ook met een maand rijk zijn geworden.

Een groot deel van de succesvolle beleggers heeft de tijd genomen om het bedrijf waarin zij aandelen hadden te laten groeien. En de vruchten konden daar later vanzelf van worden geplukt.

Om te begrijpen hoe jij met beleggen voor beginners hier enige feeling mee kan krijgen, is het slim om eens te kijken naar hoe veel ervaren beleggers zelf groot zijn geworden.

Vrijwel iedere invloedrijke belegger heeft een boek waarin hij of zij toelicht wat nu precies de werkwijze was waarmee echt succes behaald is.

Natuurlijk zullen deze methodieken in veel gevallen nog lang niet op jou van toepassing zijn.

Maar ze leren je wel meer over rationeel en intelligent beleggen. Neem bijvoorbeeld de boeken Snowball van Warren Buffett en The Intelligent Investor.

Beide uitstekende boeken om meer te begrijpen over een wereld die voor velen ver buiten handbereik blijft. Maar als jij als beginner wilt beleggen, zijn dergelijke boeken onmisbaar.

Beleggen voor beginners: dit is hoeveel risico jij maximaal mag nemen

Mocht je er zeker van zijn te willen beginnen met beleggen, dan zal het beperken van je risico tot een van de belangrijkste zaken horen.

Want natuurlijk geldt de regel dat hoe meer risico jij neemt, hoe meer je kunt verdienen. Maar het gaat ook de andere kant op. Want je kunt ook aanzienlijk meer geld verliezen.

Voor jou als beginner is beleggen nu nog een ontransparante wereld waarin iedere stap met aarzeling genomen wordt.

Maar hoe strakker jij in het begin jouw risico’s zet, oftewel hoe meer jij de kans op een misstap beperkt, hoe meer jij kunt leren zonder geld te verspillen.

Vaak zal je namelijk pas doorhebben als het geld niet meer terug te halen is hoeveel geld jij bent verloren aan verspilling.

Denk hierbij aan onnodige trading fees of kosten voor een dure seminar over beleggen.

Veel van de belangrijkste theorie over beleggen voor beginners is te vinden in betaalbare boeken. En het spreekt voor zich dat hier diep wordt ingegaan op alles wat met het beperken van investeerdersrisico te maken heeft.

Om toch nog even terug te komen op het maximale risico dat genomen mag worden, trekken we doorgaans een lijn bij 10 tot 20 procent van het vrij besteedbaar vermogen, oftewel de liquide tegoeden.

Meer risico dan 20 procent zou bijzonder onverstandig zijn en kan leiden tot ernstige gevolgen voor de financiële situatie wanneer een markt zich plotseling zou omkeren.

krant met financieel nieuws

Waarom ik niet beleg

Nu vraag jij je waarschijnlijk af waarom ik in het begin van dit artikel aangaf zelf niet te beleggen.

Ik heb daar een hele simpele verklaring voor: ik ben van mening dat een groot deel van het geld dat ik beleg vervolgens niet meer onder mijn controle zou vallen.

Ik geef juist de voorkeur aan het verdienen door middel van een model waarbij ik wel het succes onder controle heb.

Mijn voorkeur gaat uit naar affiliate marketing. Een aanzienlijk veiligere methode dan beleggen. Ook voor beginners.

Affiliate marketing is het promoten van producten van derden in ruil voor een commissie. Kortom, per verkoop ontvang je een commissie. En affiliate marketing is vooral online sterk aan het groeien.

Tegenwoordig kan je binnen enkele uren een website up and running hebben. Vervolgens is het belangrijk dat je een product vindt waar bezoekers mogelijk geïnteresseerd in zijn.

Dit kan werkelijk alles zijn, want zelfs partijen als Coolblue en Bol geven jou de kans om een commissie te ontvang op ieder product dat via jouw website bij hun wordt gekocht.

Jouw belangrijkste taak zal worden om voldoende bezoekers naar de website te krijgen. En daar zijn bijzonder veel methodes voor.

Zelf heb ik alles over affiliate marketing geleerd door de Affiliate Marketing Revolutie te volgen. Deze cursus heeft mij echt álles geleerd over dit innovatieve verdienmodel.

Ik was ook ooit een beginner. En ik ben er als beginner in geslaagd, om zonder enig risico, geld te verdienen met affiliate marketing.

Een verdienmodel dat aanzienlijk interessanter is dan beleggen voor beginners.

Meer weten over de Affiliate Marketing Revolutie? Lees er dan hier alles over!

Ontdek het #1 Verdienmodel Voor Het Opbouwen van Een Eigen Passief Inkomen!

Ook Geld Verdienen Via Het Internet?

Ontdek het #1 verdienmodel voor het opbouwen van een passief inkomen dankzij het internet. Geen technische kennis nodig; je website is in 5 minuten online.

Leave a Comment